UTRECHT - Personeel van supermarkten lijdt als gevolg van de prijzenoorlog steeds vaker onder onderbezetting. Om kosten te drukken, zetten de winkels steeds minder werknemers in. Dat heeft vakbond FNV Bondgenoten dinsdag gezegd.

“Er is dikwijls geen leidinggevende aanwezig en er wordt te veel ongekwalificeerd personeel ingezet. Werknemers voelen zich daarom soms onveilig”, aldus de vakbond. Tijdens de komende onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de supermarkten gaat FNV Bondgenoten daarom eisen dat bedrijven meer personeel inzetten.

De bond vindt dat werkgevers oude CAO-afspraken over criminaliteit in de winkels beter moeten nakomen. Daarnaast wil FNV Bondgenoten tijdens de CAO-onderhandelingen bereiken dat elke werknemer scholing krijgt op het gebied van veiligheid.

De prijzenslag onder supermarkten werkt volgens de bond niet alleen slecht uit op de veiligheid. FNV Bondgenoten zegt dat werknemers sinds het uitbreken van de concurrentieslag klagen dat ze steeds minder zelf kunnen bepalen wanneer ze vrije tijd opnemen. De bond wil dit in de nieuwe CAO rechtzetten.

De onderhandelingen over de nieuwe CAO voor supermarkten, die voor ongeveer 200.000 werknemers geldt, beginnen eind februari.