'Tijd dringt voor Griekenland'

AMSTERDAM - De tijd dringt voor Griekenland, maar het land moet in de eurozone blijven. Dat heeft Angela Merkel maandag gezegd in een persconferentie na haar ontmoeting met de Franse premier Nicholas Sarkozy.

Daarom heeft ze Griekenland opnieuw opgeroepen om zich aan de afspraken met de trojka, zoals gemaakt in oktober, te houden.

Vorige week werd al bekend dat het IMF ontevreden is met het tempo waarin het Zuid-Europese land hervormingen doorvoert om de overheidsfinancien op orde te brengen. Vooral de vooruitgang met het innen van belastinggeld en de privatisering van staatsbezittingen zijn onder verwachting.

"Als Griekenland zich niet aan de afspraken houdt, dan zal de EU de volgende uitbetaling uit het noodhulppakket mogelijk niet kunnen overmaken", zo waarschuwt Merkel. Het land moet volgens de Duitse bondskanselier onder meer zorgen dat private geldschieters vrijwillig een deel van de schulden kwijtschelden.

EU-verdrag

De onderhandelingen voor het nieuwe EU-verdrag lopen volgens Merkel voorspoeding. “Er is een goede kans dat het verdrag eind januari getekend zal worden. Of op het laatst tijdens de EU-top in maart”, aldus Merkel.

Sarkozy beaamde dit. "We willen de onderhandelingen in de komende dagen afronden, zodat het nieuwe EU-verdrag in maart getekend kan worden", aldus Sarkozy.

De eurolanden spraken eind december vorig jaar af een  nieuw verdrag te gaan sluiten, dat meer begrotingsdiscipline moet afdwingen. In dit zogenoemde begrotingspakt is afgesproken dat de begroting van de landen in evenwicht moet zijn of een overschot vertoont.

Transactietaks

Tijdens de persconferentie lijken Merkel en Sarkozy ook overeenstemming te hebben bereikt over het invoeren van een zogenaamde transactietaks. Frankrijk gaf eerder aan niet te willen wachten totdat alle landen van de Europese Unie een belasting op financiële transacties invoeren en te wachten op het zelf instellen van een dergelijke taks. 

"Ik pleit voor deze taks omdat Merkel en ik het hier in principe over eens zijn", zo zei Sarkozy hier maandag over. Hij heeft het erover dat er 'schandalig' is gehandeld in de financiële wereld in aanloop naar de crisis.

Frankrijk wil dat op alle transacties van aandelen en obligaties een belasting van 0,1 procent wordt geheven. Handel in derivaten zou met een tarief van 0,01 procent worden belast.

EU-lidstaten

Duitsland heeft eerder gezegd de belasting liever samen met alle EU-lidstaten in te voeren. Ook andere landen sloten zich bij die visie aan. Merkel gaf tijdens de persconferentie aan dat ze verwacht dat een dergelijke taks in het nieuwe EU-verdrag wordt opgenomen.

Met name Groot-Brittannië heeft al laten weten niets te voelen voor de belasting. Het land dreigde ook zijn veto te gebruiken. De Britten zien Londen als het financiële hart van Europa en denken dat Europese financiële instellingen zwaar worden benadeeld door de belasting.

Lees alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland

Ontmoeting Merkel en Sarkozy

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie