BRUSSEL - Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft illegale subsidie gekregen. Het bedrijf moet minstens 4 miljoen euro terugbetalen aan de Belgische deelstaat Wallonië, zo heeft de Europese Commissie dinsdag beslist.

De uitspraak heeft vergaande gevolgen voor goedkoop vliegende bedrijven als Ryanair. De beslissing beperkt de fikse kortingen die de maatschappijen nu bij regionale vliegvelden krijgen. Die kortingen zijn een van de oorzaken van de lage kosten voor de maatschappijen.

Ryanair, dat tickets soms voor maar enkele euro's verkoopt, vliegt altijd vanaf relatief onbekende vliegvelden. Daar bedingt de maatschappij enorme kortingen en hulp bij advertenties. Deze luchthavens zijn vaak in handen van overheden.

Mede door de kortingen van luchthavens is Ryanair de laatste jaren sterk gegroeid. De blauwwitte toestellen vervoerden in het laatste kwartaal van 2003 6,1 miljoen passagiers. Dat is ruim 50 procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het bedrijf vliegt in Nederland vanaf Groningen en Eindhoven.

Het Ierse bedrijf Ryanair had de uitspraak verwacht. Topman O'Leary zinspeelde er vorige week al op. Het kondigde aan concurrenten voor de rechter te slepen, om ook hun kortingen aan te pakken. Ook verwacht het de tarieven iets te moeten verhogen.