AMSTERDAM - Het idee van de topman van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot om hypotheekleningen terug te brengen tot negentig procent van de waarde van het huis, schaadt de woningmarkt.

Dat zegt een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag.

Volgens de belangenvereniging voor huiseigenaren houdt Knot met dit soort uitspraken de vertrouwenscrisis op de woningmarkt in stand.

"Knot komt net als veel anderen steeds met losse plannen", stelt de woordvoerder. "Wat we nodig hebben is een integraal plan om de woningmarkt uit het slop te krijgen." VEH zegt aan zo'n plan te werken. "Maar dat ventileren we niet steeds."

De in juli aangetreden nieuwe topman van DNB deed zijn voorstel donderdagavond in een uur durend interview in het programma Nieuwsuur. Knot maakt zich zorgen over de hoge hypotheekschulden van Nederlandse huishoudens.

Doordat consumenten veel lenen bij banken, maar hun pensioen sparen bij andere instellingen, zijn Nederlandse banken volgens hem slecht gefinancierd.

Verdediging

De uitspraken van Knot moeten volgens VEH gezien worden als de verdediging van de 'bankbalans en de rijksbegroting'. Zijn voorstel slaat volgens de vereniging echter in op de woningmarkt door een lager vertrouwen en dalende huizenprijzen. "Maar dat komt uiteindelijk ook terecht op het bordje van de bank."