AMSTERDAM - Ongeveer 2500 schoonmakers uit heel Nederland hebben donderdag voor het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam gedemonstreerd voor een betere cao.

De actievoerders spoten onder meer de hoofdingang van het gebouw onder met schuim.

De demonstratieve tocht vormde het voorlopige hoogtepunt van de acties in de schoonmaak die maandag begonnen.

De onderhandelingen over een nieuwe cao liepen vorige maand vast. Volgens de schoonmakers eisen zij ''doodnormale dingen'' als voldoende tijd om hun werk te doen en bij ziekte doorbetaling van het loon vanaf de eerste ziektedag.

Nu zijn de eerste 2 dagen voor eigen rekening. Maar volgens de werkgevers is het eisenpakket van de bond onredelijk en komt het neer op een kostenstijging van 12 procent.

Tijd

De schoonmakers die deze week hun werk hadden neergelegd, gaan vrijdag voor een korte periode weer aan het werk. Hiermee willen zij de werkgevers en opdrachtgevers de tijd geven om te reageren op de stakingen van afgelopen week. Dat meldt bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Meyer donderdag.

Ook in het weekend zullen schoonmakers in het gehele land aan het werk gaan, mochten zij ingeroosterd staan. Maandag gaan de acties weer van start. "Tenzij ik een telefoontje krijg van de werkgevers natuurlijk", zegt Meyer.

Redelijk

De schoonmakers willen met de tijdelijke onderbreking van de acties laten zien dat ze redelijk zijn tegenover hun onderhandelingspartners. "Nu is het tijd dat de schoonmaakbedrijven en opdrachtgevers redelijk worden", vindt Meyer. De werknemers eisen een hoger loon, doorbetaling bij ziekte en meer opleidingen.

De acties van de werknemers in de schoonmaakbranche begonnen afgelopen maandag op de treinstations van Eindhoven en Nijmegen. Dinsdag volgden nog meer stations en tientallen scholen, kantoren en overheidsgebouwen.

Bekijk videobeelden van de actie

Bekijk de lezersfoto's van de staking op NUfoto

Demonstratie schoonmakers