HAARLEM - De provincie Noord-Holland en 15 andere overheden hebben donderdag samen 54 miljoen euro gestort gekregen van hun claim bij het IJslandse Landsbanki.

Dat heeft een woordvoerster van de provincie Noord-Holland meegedeeld.

Het geld wordt verdeeld onder de 16 overheden, die voor de gelegenheid samen optrekken onder de naam Noord-Hollandgroep.

De overheden hadden in totaal 170 miljoen euro uitstaan bij de failliet verklaarde IJslandse bank. Noord-Holland verloor het meeste geld op IJsland: 78 miljoen euro. De overheden verwachten later nog meer geld, omdat een deel van de boedel van Landsbanki nog moet worden verkocht.

Proefproces

In december kregen de gemeenten Dordrecht en Alphen aan den Rijn al in totaal 3,5 miljoen euro uit IJsland terug. Zij waren naar voren geschoven bij een proefproces om het geld terug te vorderen. De Noord-Hollandgroep bestaat naast de provincie Noord-Holland uit een aantal gemeenten en een waterschap.

De strijd om het Landsbankigeld heeft de afgelopen tijd geleid tot discussie tussen lokale overheden. Volgens de Amstelveense wethouder Herbert Raat (financiën, VVD) profiteren de gemeente Den Haag en de provincie Groningen van de juridische procedures van de Noordhollandgroep terwijl zij niet hebben meebetaald.

De totale juridische kosten bedroegen volgens Raat zo'n 4 miljoen euro. Amstelveen droeg voor 2-3 ton bij.

Mailtje

Toen onlangs bekend werd dat het geld terugkwam, stuurde de Amstelveense wethouder daarom een mailtje naar Den Haag en Groningen met de vraag of ze wilden meebetalen. Den Haag liet weten dat niet te willen. Groningen onderzoekt de mogelijkheden om bij te dragen, aldus Raat.

De gemeente Amstelveen heeft donderdag 4,8 miljoen euro gestort gekregen van Landsbanki. In totaal had Amstelveen er ongeveer 15 miljoen euro uitstaan. Raat is erg blij: ,,Het jaar had niet beter kunnen beginnen''.