AMSTERDAM - Het chemieconcern Akzo Nobel heeft het afgelopen jaar meer winst geboekt dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 811 miljoen euro, een daling van 9 procent vergeleken met 2002. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Akzo-topman H. Wijers ging eind vorig jaar nog uit van een winstdaling van een “goede 20 procent”. Analisten verwachtten een nettowinst van tussen de 719 en 760 miljoen euro.

De omzet van Akzo Nobel daalde van 14 miljard euro naar 13 miljard. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 1,3 miljard euro. In was dat nog 1,5 miljard euro. Wijers toonde zich dinsdag tevreden over de resultaten. “Het was een jaar vol uitdagingen, maar wij hebben onze beloften meer dan waargemaakt.”

Remerol

Vooral de medicijnentak stond het afgelopen jaar onder druk. In de Verenigde Staten is het patent op het zeer winstgevende antidepressivum Remerol afgelopen. De verkoop van het medicijn is in dat land dan ook 45 miljoen euro geslonken. In de rest van de wereld deed Remerol het aanzienlijk beter.

Pfizer

De Amerikaanse farmaciegigant Pfizer bezorgde de geneesmiddelenpoot echter een behoorlijke meevaller. Het Nederlandse concern heeft 88 miljoen euro ontvangen van Pfizer. De twee ondernemingen werken samen aan de ontwikkeling en verkoop van een geneesmiddel tegen onder meer schizofrenie. In totaal maken de Amerikanen 370 miljoen dollar over aan Akzo Nobel.

De divisie die verf en lakken produceert, profiteerde behoorlijk van een ingrijpende reorganisatie. Ongeveer 1890 werknemers verloren het afgelopen jaar hun baan. Het bedrijfsresultaat daalde echter wel 7 procent tot 431 miljoen euro. Dit kwam vooral door de sterke euro en hoge pensioenlasten.

Kostenbesparingen

Kostenbesparingen hielden ook de resultaten van de chemietak enigszins op peil. Afgelopen jaar kwamen ongeveer duizend mensen op straat te staan. Het bedrijfsresultaat daalde 6 procent tot 324 miljoen euro.