AMSTERDAM - Nederland gaat op 1 februari 2014 helemaal over op het Europese betalingssysteem SEPA. Dat zei een woordvoerster van De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag desgevraagd.

Dat er binnen Europa één betaalmarkt zou komen, was al bekend, de datum van invoering was dat nog niet.

Binnen de Single Euro Payments Area wordt voortaan betaald met de Europese overschrijving en de Europese incasso en krijgen we een bankrekeningnummer van 18 tekens, de IBAN.

Het nieuwe pinnen, dat vanaf 1 januari officieel het oude pinnen heeft vervangen, maakt er ook onderdeel van uit. De oer-Hollandse acceptgiro krijgt geen Europese opvolger.

IBAN

De IBAN is een combinatie van het huidige rekeningnummer, een landencode, een controlegetal en vier letters om de bank aan te duiden, aangevuld met één of een paar nullen.

De IBAN komt bij internetbankieren vaak al boven. Op termijn zal die ook het huidige rekeningnummer op de bankpas vervangen.

Onbekend

Het merendeel van de Nederlanders, 65 procent, heeft nog nooit gehoord van het nieuwe betalingssysteem, zo blijkt uit onderzoek van de DNB.

Maar net iets meer dan 44 procent van de mensen weet de IBAN ook daadwerkelijk te vinden. ''Het vinden van de IBAN van een ander vindt men nog lastiger. Slechts 30 procent van de consumenten weet waar ze die vandaan kunnen halen'', aldus DNB.