AMSTERDAM - Jürgen Stark heeft in gesprek met Boersen-Zeitung opgeroepen tot grondige hervormingen van de structuur van de centrale bank.

Stark is vertrekkend hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB).

"Ik heb een commissie voor het monetaire beleid voor ogen die uit de zes leden van het ECB-bestuur en drie andere leden bestaat. Deze commissie zou dan met vier bijeenkomsten per jaar moeten kunnen volstaan", zegt Stark in gesprek met de beurskrant.

Op dit moment vergadert de commissie tweemaal per maand, waarbij aan het begin van elke maand het monetaire beleid op de agenda staat.

Door het ECB-bestuur te vervangen door een commissie denkt Stark dat er een sterk 'efficiëntere bestuursstructuur' ontstaat die vooral nodig is als uitbreiding van de monetaire unie plaatsvindt.

Schrappen

Stark stelt tevens voor de huidige regels over de roulerende aanwezigheid bij ECB-bestuursvergaderingen te schrappen op het moment dat de munteenheid uit negentien lidstaten bestaat.

"Het rotatieprincipe is gecompliceerd. Het is lastig uit te leggen wie wanneer stemrecht heeft", aldus Stark in het interview.

Kritiek

Daarnaast uit Stark kritiek op voorstellen waarbij het stemrecht van individuele lidstaten ingeperkt wordt. In plaats daarvan stelt het ECB-bestuurslid voor dat er regionale groepen gevormd worden die hun specifieke monetaire belangen binnen de ECB behartigen.

Als een van de meest uitgesproken bestuursleden van de ECB heeft Stark eerder dit jaar aangegeven ontslag te willen nemen vanwege onenigheid over het inkoopprogramma voor obligaties en andere beleidszaken op monetair gebied.

Stark heeft beloofd zijn visie publiekelijk kenbaar te maken vanaf het moment dat hij bij de centrale bank vertrekt.