AMSTERDAM - Het aantal faillissementen is dit jaar licht gestegen. In totaal werden 10.151 bedrijven en personen failliet verklaard tegen 10.064 in 2010.

De vastgoedsector en de horeca zagen de meeste ondernemers bankroet gaan. Dat meldt faillissementsdossier.nl op basis van de gegevens van alle faillissementen en surseances in Nederland.

De toename was in de tweede helft van het jaar zes procent. Faillissementsdossier.nl denkt dat het aantal faillissementen komend jaar blijft stijgen vanwege de recessie.

In de onroerendgoedsector steeg het aantal bedrijven dat failliet werd verklaard met 31 procent. Volgens faillissementendossier.nl is deze stijging vooral het gevolg van de leegstand op de kantorenmarkt.

Internet

De horeca en de detailhandel kregen ook forse klappen te verduren, vooral omdat consumenten minder geld uitgeven en dat vaker doen via internet. De ict-sector zag dit jaar juist zestien procent minder bedrijven bankroet gaan.

Van alle provincies kwam Flevoland er het slechts vanaf. Hier steeg het aantal faillissementen met ruim dertien procent. Ook in Limburg en Friesland gingen meer bedrijven onderuit vergeleken met 2010. .