DEN HAAG - Tien Haagse glazenwassers hebben begin 2006 afspraken gemaakt over wie welke ramen mocht wassen in een nieuwbouwwijk in de regio Den Haag-Delft.

Zij krijgen daarom ieder een boete van 1000 euro van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), zo maakte de kartelwaakhond donderdag bekend.

''Met deze zaak maakt de NMa aan alle glazenwassers in Nederland duidelijk dat afspraken over straat- en wijkverdeling niet door de beugel kunnen'', zei bestuurslid Henk Don.

Het idee dat glazenwassers straten onderling verdelen, leeft al langer in de maatschappij. ''Het leidt tot grote ergernissen bij consumenten als ze niet tevreden zijn over hun glazenwasser en niet naar een ander kunnen.''

Wereldschokkend

De hoogte van de boetes, die voor NMa-begrippen niet wereldschokkend hoog zijn, is afgestemd op de omvang van de overtreding. '

'Daarbij gaat het om kleine eenmanszaken met een geringe omzet.'' De zaak van kwam aan het rollen nadat het OM onderzoek had gedaan naar fraude door glazenwassers.

Initiatief

De NMa juicht een recent initiatief van het Hoofdbedrijfschap Ambachten voor een openbaar register van glazenwassers toe, maar dat mag niet concurrentiebeperkend werken.

De mededingingsautoriteit wil dan ook op voorhand met het bedrijfschap kijken of de eisen die aan deelname aan het register worden gesteld, eerlijk zijn.