AMSTERDAM - Vakcentrale FNV en vakbond FNV Bondgenoten zijn niet blij met de eisen waarmee de werkgevers de cao-onderhandelingen ingaan.

VNO-NCW meldde eerder op woensdag dat het de pensioenen niet mee wil laten stijgen met de lonen. Ook wil de werkgeversorganisatie af van de koppeling tussen loon en inflatie om zo de koopkracht in stand te houden.

Vakcentrale FNV vindt dat de inzet van de werkgevers niet helpt om de Nederlandse economie weer op orde te krijgen. "Juist een koopkrachtverbetering is goed voor Nederland", stelt bestuurder van de vakcentrale Leo Hartveld.

Vertrouwen

"Ook het vertrouwen kan daardoor verbeteren. Want juist dat lage vertrouwen is de oorzaak van de crisis, niet de loonkosten voor de werkgever."

FNV Bondgenoten denkt dat de werkgeversvoorstellen leiden tot een verergering van de crisis door de verslechtering van de koopkracht. "In plaats van hard te snoeien, kunnen we beter samen goede afspraken maken over deeltijd-ww," stelt voorzitter Henk van der Kolk.

Onaanvaardbaar

De grootste bond binnen de vakcentrale vindt het daarnaast onaanvaardbaar om de pensioenrekening eenzijdig bij de werknemers te leggen door bij de pensioenopbouw de loonstijgingen niet mee te rekeningen.

"Dit is vooral slecht voor jongeren", zegt Van der Kolk."Die missen meteen in het begin van hun carrière een stuk van de pensioenopbouw."