DEN HAAG - Gourmetschotels, rollades en feeststollen vlogen de afgelopen dagen de supermarkten uit. De traditionele kerstgerechten stonden bovenaan het verlanglijstje van het winkelende publiek, blijkt uit een rondgang onder de grote supermarktketens.

De grootste supermarkt Albert Heijn denkt zeker een miljoen feeststollen en gourmetschotels te hebben verkocht. Maar ook de kalkoen, waarvan er in de aanloop naar kerst tienduizenden zijn verkocht, is een regelrechte topper. Alleen al online waren er duizenden besteld.

Opvallend goed scoren volgens de grootgrutter ook smelt- en kookchocolade, sukade, gelatine, vanillestokjes, kastanjepuree, kinderchampagne en gesuikerde waaiers. Garnalencocktails en wildgerechten gooien eveneens hoge ogen. De supermarktketen verkocht op de vrijdag voor kerst 20 keer meer bakproducten, 7 keer zoveel ijs en 10 keer meer slagroom, aldus een woordvoerster.

Online

Veel klanten gingen ook online op zoek naar de ultieme culinaire kerstinspiratie. Albert Heijn zag ruim een miljoen bezoekers op ah.nl voor een receptkeuze voor de kerst. Verder kiezen volgens de supermarktketen ruim 6 miljoen Nederlanders deze kerst voor een gerecht uit het receptenblad Allerhande. De onlangs gelanceerde Allerhande-app telde na 2 weken al 48.000 downloads, een gemiddelde van 3800 per dag. Populair blijkt de receptenvinder die 10.000 recepten ontsluit en de kooklessen kalkoen braden en vis grillen.

De 850 AH-winkels noteerden vrijdag 2,9 miljoen transacties, 600.000 meer dan op een normale vrijdag. Daarmee was vrijdag de drukste dag voor Albert Heijn. Een kleine 1700 vrachtwagens moesten daarvoor op pad om de winkels te bevoorraden. Op een normale vrijdag zijn dat er zo'n 800 tot 900. Op zaterdag denkt de super nog 2,8 miljoen transacties te halen.

Makkelijk

Jumbo Supermarkten zag veel klanten behalve voor de traditionele kerstgerechten kiezen voor makkelijke, smakelijke en verrassende producten. Volgens een woordvoerster valt hierbij te denken aan pasteibakjes in een stervorm, eetbare amuselepels, kerstboom-breekbrood, roomijs in de vorm van vrolijke ijsmannetjes, nougatine ijstaart en diverse puddingsoorten.

C1000 verkocht veel spullen voor de gourmet. "De schotels, maar ook salades, stokbrood en kruidenboter. Daarnaast zien we dat klanten gaan kerstontbijten of brunchen, waardoor veel afbakbroodjes en verse sappen verkocht zijn'', zei een woordvoerster. Minder voor de hand liggende dingen zoals kookroom en slagroom om mee te koken gaan ook heel hard. Net als de carpaccio en luxe champignons.