AMSTERDAM - Duitse koperdieven worden sinds kort opgespoord met behulp van met DNA-gemarkeerde koperleidingen.

Spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn heeft hiervoor gewinkeld bij het Nederlandse bedrijf SDNA Forensic Marking.

Net als in Nederland is koperdiefstal in Duitsland een groot probleem. Dit jaar steeg het aantal diefstallen met een derde ten opzichte van 2010. Dat leidt tot miljoenen euro's aan schade en zorgt in veel gevallen voor flinke vertragingen en treinuitval.

Deutsche Bahn markeert nu in de deelstaat Noordrijn-Westfalen honderden kilometers kabel met (synthetisch) DNA-materiaal. De kabels worden voorzien van een rubberen wikkel met opschrift ('Marked with DNA'), zodat dieven een waarschuwing zien als zij een kabel willen doorknippen.

Stickers

Ook met behulp van stickers en borden wordt duidelijk dat het koper voorzien is van een unieke code. Omdat per spoortracé een andere code wordt gebruikt is ook gemakkelijk te achterhalen waar de diefstal heeft plaatsgevonden.

Het belangrijkste doel van het project is preventie, vertelt Simon Nab, manager bij SDNA. "We verwachten dat het aantal incidenten hierdoor ongeveer halveert."

Het Nederlandse bedrijf ontwikkelde de DNA-markering speciaal voor toepassing in de buitenlucht. De markeringslak is daardoor bestand tegen hoge temperaturen en mechanische belastingen. Ook na het omsmelten van de kabels blijft de markering volgens het bedrijf zichtbaar.

Oplichten

Door toevoeging van een speciale uv-indicator is de politie in staat om bij verdenking van diefstal bijvoorbeeld vrachtwagenladingen vol schroot op DNA te controleren. Het gemarkeerde koper licht helder groen op onder een uv-lamp.

SDNA kreeg de opdracht deze maand omdat er volgens Nab in Duitsland maar weinig bedrijven zijn die het markeren met DNA op deze manier toepassen. Voor de uiteindelijke analyse van het DNA-materiaal maakt Deutsche Bahn gebruik van een Duits forensisch bureau.