DEN HAAG - Het aantal Oost-Europeanen in Nederland met een uitkering is explosief gestegen.

Bijna 12.000 Polen en andere arbeidsmigranten uit de nieuwere EU-lidstaten ontvangen nu een uitkering.

Van hen zitten bijna 3200 zit in de bijstand, ruim 2500 in de WW en ruim 1400 krijgt een uitkering voor arbeidsongeschiktheid. Daarnaast ontvangen ongeveer 4400 AOW of een uitkering volgens de Nabestaandewet.

Dat heeft minister Henk Kamp (Sociale Zaken) woensdag in de Tweede Kamer gezegd. Eind vorig jaar zaten nog 1070 Oost-Europeanen in de bijstand en 1527 in de WW, zo meldde Kamp deze zomer. Toen zei hij al bezorgd te zijn over het beroep op onze sociale zekerheid door Polen.

Geschrokken

De minister zei woensdag tijdens het Kamerdebat over het nog niet volledig openstellen van de grenzen voor Roemenen en Bulgaren geschrokken te zijn over de nieuwe cijfers. ''Wie zegt dat het straks niet gaat om 30.000 of 40.000?'', stelde hij. Volgens hem kost dit honderden miljoenen euro's.

Een ruime Kamermeerderheid van VVD, PvdA, PVV, CDA en SP sprak steun uit voor het kabinetsplan om tot 2014 een werkvergunning te blijven eisen voor Roemenen en Bulgaren die hier willen werken.

Volgens deze partijen blijkt uit problemen met onderbetaling en slechte huisvesting met de al aanwezige Oost-Europeanen dat ons land niet klaar is om de grenzen voor Roemenen en Bulgaren volledig open te stellen.

Zorgen

VVD en PVV maken zich ook met Kamp zorgen dat Nederland met relatief hoge uitkeringen aantrekkelijk is voor bepaalde migranten. De minister vraagt al langer aandacht binnen de EU voor verschillen in welvaart en sociale voorzieningen tussen lidstaten en de aanzuigende effecten hiervan.

GroenLinks en D66 vinden het onzin dat de grenzen niet volledig opengaan voor Roemenen en Bulgaren volgend jaar. De arbeidsmigranten zouden zo juist in de illegaliteit worden gedrukt, terwijl onze economie profiteert van het werk dat deze mensen verzetten.

Ook stelden zij dat door de vergrijzing straks een personeelstekort dreigt. Maar Kamp wees erop dat de werkloosheid in Nederland komend jaar nog stijgt.