WIESBADEN - Vorig jaar hebben de Duitsers weer minder bier gedronken. De brouwerijen in de Bondsrepubliek verkochten in eigen land 93,2 miljoen hectoliter gerstenat, 3,5 procent minder dan in 2002. Dit blijkt uit cijfers die het Duitse bureau voor de statistiek maandag heeft gepubliceerd.

In totaal, inclusief de export, zetten de brouwerijen 105,5 miljoen hectoliter af. Dat is 2,3 miljoen hectoliter of 2,1 procent minder dan in het jaar ervoor. Deze hoeveelheid is kleiner dan de ,4 miljoen hectoliter die de Duitse vereniging van brouwers de afgelopen maand noemde.

Sinds 1995, met uitzondering van de jaren 1999 en 2002, is de bierverkoop elk jaar achteruitgegaan. De brouwersvereniging heeft al eerder laten weten dat de achteruitgang van de bierconsumptie het gevolg is van de veranderingen in de samenstelling van de Duitse bevolking.

De Duitse brouwerijen konden de vermindering in eigen land maar voor een deel goedmaken met meer export. Naar andere landen van de Europese Unie voerden ze 9 miljoen hectoliter uit, 11 procent meer dan in 2002. Naar landen van buiten de EU ging 3,1 miljoen hectoliter. Dat is 5 procent meer dan in het voorgaande jaar.