AMSTERDAM - Buitenlandse beleggers hebben de afgelopen jaren massaal Nederlandse aandelen ingekocht. Vooral sinds 1997 zijn Nederlandse aandelen in trek, als gevolg van de zowel absolute als relatief grote koersstijgingen, zo valt te lezen in het Statistisch Bulletin Februari 2002 van de Nederlandsche Bank.

Het themanummer 'Het externe vermogen van Nederland 1986-2000' meldt dat het buitenlandse bezit aan Nederlandse aandelen in die periode is gestegen met 360 miljard euro tot 397 miljard euro. Dat is een groei van 18 procent per jaar. Het buitenlandse obligatiebezit nam toe van 18 miljard euro tot 199 miljard euro.

De reden voor de buitenlandse belangstelling waren de gunstige vooruitzichten voor Nederlandse aandelen. Tot 1994 bleven de koersen op het Damrak relatief achter bij collega-beurzen in het buitenland. Vanaf dat jaar volgde een inhaalslag.

Buitenlandse beleggers en beleggingsinstellingen meldden zich in en de eerste helft van 1997. Destijds stegen de dollar en het pond sterling ten opzichte van de gulden fors in waarde. Daarnaast werd de concurrentiepositie en winstgevendheid van de Nederlandse bedrijven sterker. Nederlandse stukken werden op die manier relatief goedkoop, met bovendien uitzicht op een goed rendement.

De Azië-crisis veroorzaakte nog een terugval, maar in 1998 trok de belangstelling weer aan, een trend die zich in de daaropvolgende twee jaar versterkt voortzette.