AMSTERDAM - Steeds meer woningbezitters zetten extra geld opzij om hun hypotheek te kunnen aflossen. Ze reageren hiermee op de dalende huizenprijzen, waardoor een waardestijging van hun huis minder voor de hand ligt.

Dit blijkt uit het ING Woonbericht over het vierde kwartaal, dat woensdag werd gepubliceerd.

Inmiddels bouwt 61 procent van de huizenbezitters actief meer vermogen op om hun hypotheek aan het einde van de looptijd te kunnen aflossen. Een half jaar eerder was dit nog 50 procent.

''Dit is een goede ontwikkeling, want het helpt mensen hun netto hypotheekschuld omlaag te brengen'', aldus Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken bij ING. Als gevolg van de ruimhartige hypotheekrenteaftrek is de Nederlandse hypotheekschuld relatief de hoogste van Europa.

Woonindex

De ING woonindex, die het consumentenvertrouwen in de woningmarkt aangeeft, daalde in het vierde kwartaal met 10 punten naar 89. Dit is de laagste stand in 3 jaar tijd.

Met het dalende vertrouwen nam ook het aantal woningbezitters en starters dat verwacht dat het aantal verkochte huizen zal dalen sterk toe, van 24 naar 60 procent. ING verwacht dat het aantal woningverkopen in 2011 ondanks de verlaging van de overdrachtsbelasting met bijna 5 procent daalt in vergelijking met een jaar eerder.

De verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent in juni was bedoeld om de huizenverkoop aan te zwengelen en de trend van dalende huizenprijzen te keren. ''Maar we zien nu inderdaad dat die verlaging niet het gewenste effect heeft gesorteerd'', constateert Noordervliet. Volgens ING is een structurele hervorming, die alle aspecten van de woningmarkt op de schop neemt, nodig om deze weer uit het slop te trekken.