AMSTERDAM - Verzekeraar Achmea neemt een belang van 77 procent in de vergelijkingssite Independer. De twee gaan naar eigen zeggen samenwerken om het vertrouwen van de consument in verzekeringen te herstellen.

Dat maakten beide ondernemingen dinsdag bekend.

De oprichters en management van de vergelijkingssite behouden 23 procent van de aandelen. Achmea wilde niet aangeven welk bedrag met de overname is gemoeid. ''Daar doen we nooit uitspraken over'', zei bestuurslid Danny van der Eijk.

Achmea en Independer verwachten door de samenwerking de ontwikkeling van klantgerichte producten en diensten te kunnen versnellen. Via de site van Independer kunnen consumenten verzekeringen vergelijken.

Achmea wil de informatie over deze consumenten waarover de vergelijkingssite beschikt, gebruiken om nieuwe producten te ontwikkelen.

Objectiviteit

Volgens directeur Edmond Hilhorst van Independer hoeven consumenten niet bang te zijn dat de vergelijkingssite zijn objectiviteit verliest. ''Wij blijven onafhankelijk en laten ons ook zeker niet aansturen.''

Daarom is een raad van toezicht aangesteld onder voorzitterschap van oud-AFM-topman Arthur Docters van Leeuwen die de objectiviteit van de vergelijkingssite moet bewaken.

Personeel

De overname heeft overigens geen gevolgen voor het personeel van Independer. ''We blijven gewoon in Hilversum en er vallen ook geen ontslagen'', zei Hilhorst.

''Wij verwachten de komende jaren juist groei vanwege deze samenwerking.'' Uitbreiding in het buitenland behoort tot de mogelijkheden. ''Daar gaan we volgend jaar dan ook intensief naar kijken'', aldus Hilhorst.

De Consumentenbond vindt het nog te vroeg om een oordeel te geven over de aangekondigde samenwerking. ''Maar we zijn wel verrast over deze overname'', zei een woordvoerster dinsdag. De bond zal de ontwikkelingen de komende tijd blijven volgen. ''We zijn reuzenieuwsgierig hoe dit zich verder ontwikkelt.''