DEN HAAG - De stemming onder consumenten is in december verder verslechterd. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De indicator van het consumentenvertrouwen daalde 5 punten en kwam uit op min 37.

Consumenten waren vooral pessimistisch over hun financiële situatie in 2012. Hier verslechterde de graadmeter met 11 punten, naar min 23. ''Nooit eerder waren de consumenten zo somber'', aldus het CBS.

Daarnaast vonden consumenten de tijd ''duidelijk ongunstiger'' voor het doen van grote aankopen dan in november. De deelindicator die dat weergeeft nam dan ook verder af met 7 punten en kwam uit op min 20.

Economisch klimaat

Het vertrouwen van consumenten in het economisch klimaat daalde iets. Dat kwam doordat het oordeel over de economie in de afgelopen 12 maanden verslechterde. De stemming over het economisch klimaat in de komende 12 maanden verbeterde opmerkelijk genoeg een fractie, aldus het CBS.

Het vertrouwen van de Nederlandse consument staat al bijna het hele jaar onder druk en is sinds de zomer volledig ingestort. Eerder deze maand werd bekend dat Nederland in een recessie is beland.