BRUSSEL - De Europese Unie heeft maandag andere landen opgeroepen om samen te zorgen voor wereldwijde financiële stabiliteit. 

Dat kunnen de landen doen door hun bijdrage aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te verhogen.

Deze oproep werd gedaan na het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden en de andere Europese landen.

Persverklaring

In de persverklaring die na afloop werd uitgegeven roept de EU de G20-lidstaten en andere financieel sterke landen op om de inspanningen die gedaan worden voor het behouden van wereldwijde financiële stabiliteit te ondersteunen.

Dat kunnen deze landen doen door meer geld ter beschikking te stellen aan het IMF, dat dit kan gebruiken om ''wereldwijde financiële leemte in te vullen''.

Niet-eurolanden

De Europese ministers overlegden maandag telefonisch. Ze moesten het eens worden over extra leningen aan het IMF. De eurolanden zullen voor 150 miljard euro storten in de IMF-fondsen. Vier Europese niet-eurolanden zegden ook geld toe, dat bovenop de bijdrage komt.

Tot nu toe hebben landen als de Verenigde Staten en China officieel nog geen extra geld beschikbaar gesteld aan het IMF om in problemen geraakte eurolanden te helpen.

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier