AMSTERDAM - Griekenland moet in 2012 twee miljard euro extra bezuinigen. Dit hebben internationale accountants de regering van het land meegedeeld, zegt de lokale Griekse krant Kathimerini.

Vorige week begon Griekenland gesprekken met ambtenaren van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank, de zogenaamde trojka.

Dit om afspraken te maken over een nieuwe lening van 130 miljard euro die het land economische verlichting moet brengen.

Begrotingstekort

Maar volgens de krant wordt de nieuwe lening alleen verstrekt wanneer er meer gedaan wordt om de schulden terug te dringen. Tot nu toe lijkt dit een te grote opgave voor Griekenland.

Het had zijn begrotingstekort in 2011 terug moeten brengen naar 8,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), omgerekend ongeveer 17,1 miljard euro. Het tekort is momenteel echter bijna negen procent van het bbp, oftewel ongeveer 19,7 miljard euro.

Daarnaast zal de Griekse economie dit jaar waarschijnlijk met zes procent krimpen gevolgd door drie procent in 2012. Sommige economen verwachten zelfs een begrotingstekort van tien procent en dat het niet ondenkbaar is dat de economie met meer dan zes procent zal krimpen.

De trojka keert op 15 januari terug naar Griekenland om verder te overleggen.

Dossier Griekenland

Lees alles over de schuldencrisis