MADRID - De Spaanse regering wil volgend jaar de uitgaven beperken en het begrotingstekort fors terugbrengen.

De aanstaande Spaanse premier Mariano Rajoy liet maandag weten volgend jaar bezuinigingsmaatregelen door te voeren ter waarde van zo'n 16,5 miljard euro.

Dit jaar zal Spanje echter de eerder gestelde doelstelling voor het terugbrengen van het begrotingstekort mogelijk missen, zo meldde Rajoy.

Spanje wilde het tekort dit jaar terugbrengen tot 6 procent van de bruto binnenlands product. Volgend jaar zou het tekort moeten uitkomen op 4,4 procent en in 2013 op 3 procent.

Op 30 december komt de Spaanse regering met voorstellen voor de hervorming van de economie en de bezuinigingsmaatregelen. Op alles zou kunnen worden gekort, zei Rajoy. Behalve op de pensioenen, die zullen in januari worden verhoogd om de koopkracht te behouden.

Debat

Rajoy sprak tijdens het begin van een tweedaags debat in het parlement. Naar verwachting wordt hij aan het einde van het debat officieel geïnstalleerd als nieuwe premier.

Zijn conservatieve partij Partido Popular kreeg bij de verkiezingen van vorige maand een absolute meerderheid in het parlement.

Spanje kampt met een werkloosheid van rond de 20 procent en een dreigende recessie. Rajoy gaf aan voor het vierde kwartaal van dit jaar een economische krimp te verwachten.

Alles over de schuldencrisis is ons nieuwsdossier