DUBLIN - De schade die Allied Irish Banks (AIB) heeft geleden door de fraude van valutahandelaar John Rusnak beloopt niet miljoen dollar, zoals in eerste instantie was gemeld, maar 691 miljoen dollar (790 miljoen euro). Dat definitieve cijfer heeft de Ierse bank woensdag gegeven bij de publicatie van de jaarresultaten.

De fraude kwam twee weken geleden naar buiten. Rusnak werkte bij het Amerikaanse dochterbedrijf Allfirst. Als gevolg van de strop daalde de winst voor belasting van AIB over het afgelopen jaar met procent tot 612 miljoen euro. Zonder de tegenvaller zou een bedrag uit de bus zijn gekomen van 1,4 miljard euro, 22 procent meer dan de winst van 1,15 miljard euro over 2000.

AIB-topman Michael Buckley zei in een toelichting op de cijfers dat Rusnak al in 1997 begon met het verdoezelen van verliezen. Van de totale schade ontstond 55 procent vorig jaar, 30 procent in 2000 en de rest in de jaren daarvoor. Buckley erkende dat de controle bij Allfirst ernstig heeft gefaald, maar wees er wel op dat het ging om zeer ingewikkelde transacties.

/ECONOMIEValutahandelaar verduistert 750 miljoen dollarOnderzoek naar verduistering 750 mijoen dollar