ATHENE - De armoede in Griekenland is tot recordhoogte gestegen. Het aantal werklozen, daklozen en berooiden zwelt aan door de recessie en de bezuinigingen van het kabinet. In het dagblad Ethnos waarschuwden hoge publieke en kerkelijke functionarissen zaterdag voor een "humanitaire crisis''.

Burgemeester George Kaminis van Athene zei in het dagblad dat het aantal daklozen in de stad sterk is gestegen. "Hulpverleners zien niet meer de doorsnee dakloze, maar iemand die zijn leven tot voor kort nog op orde had'', aldus Kaminis.

De rijen bij de gaarkeukens van de gemeente en kerkelijke organisaties groeien. Chrysostomos Symeonidis, hoofd van het armoedefonds van het aartsbisdom Athene, laat in de krant weten dagelijks meer dan 10.000 maaltijden te distribueren.

Werkloosheid

In een jaar tijd hebben 320.000 mensen hun baan verloren, zo blijkt uit officiële cijfers. De Griekse vakbonden waarschuwen dat volgend jaar meer dan 20 procent van de beroepsbevolking zonder werk zit. Nu zijn er 878.000 werklozen. Onder hen zijn veel vrouwen en jongeren onder de 30 jaar. Het aantal werkenden is in een jaar tijd teruggelopen van 4,4 naar 4,1 miljoen.

De komende jaren raken veel ambtenaren hun baan kwijt. De Griekse regering, die de staatsfinanciën op orde moet zien te brengen, heeft beloofd tienduizenden banen te schrappen.

Alles over Griekenland en de schuldencrisis in ons dossier.