BRUSSEL - De zeer lage tarieven van sommige luchtvaartmaatschappijen zijn waarschijnlijk voorbij. Ryanair, de grootste goedkoop vliegende luchtvaartmaatschappij van Europa, verwacht dat tickets duurder worden.

De maatschappij meldde dat zondag, vooruitlopend op een beslissing van de Europese Commissie dinsdag. De commissie maakt dan waarschijnlijk een einde aan de vergaande kortingen die de maatschappijen nu krijgen van sommige overheidsvliegvelden. De kortingen zijn nu de basis van de lage tarieven. De Europese Commissie beschouwt die kortingen vrijwel zeker als ongeoorloofde staatssteun, stelt Ryanair.

De Europese Commissie treedt op naar aanleiding van het contract van Ryanair met vliegveld Charleroi ten zuiden van Brussel. Maar volgens Ryanair raakt het oordeel veel andere maatschappijen, zoals easyJet die soortgelijke kortingen krijgt van de vliegvelden Berlijn Schonefeld en Marseille. Ryanair noemt ook Duitse goedkope maatschappijen die voordelige contracten zouden hebben met enkele luchthavens, evenals Aer Lingus met Dublin en Cork. Ryanair-topman Michael O'Leary kondigde aan deze andere maatschappijen zonodig met rechtszaken te dwingen om hun onterechte kortingen ook terug te betalen.

De Ierse luchtvaartmaatschappij beschuldigt de Europese Commissie alvast van 'ongekende politieke bemoeienis met een vrije markt'. Het verwachte negatieve oordeel "zet de klok terug voor de goedkoop vliegende maatschappijen die zo spectaculair succesvol zijn binnen de Europese Unie en nu ruim zeventig miljoen passagiers per jaar vervoeren''