UTRECHT - Zeker 9000 mensen in de geestelijke gezondheidszorg gaan volgend jaar hun baan kwijtraken. Dat zei Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland, donderdag.

''Dit massaontslag is een direct gevolg van de kabinetsbezuiniging van 600 miljoen euro’’, aldus Barth.

''We hebben het over ruim 10 procent van het budget in de geestelijke gezondheidszorg dat in een keer geschrapt wordt.'' Het zijn vooral zzp'ers en mensen met een flexcontract die hun werk verliezen, verwacht de voorzitter.

''We weten dat er over 5 jaar een tekort aan mensen gaat ontstaan. Het is zo cru om nu mensen te ontslaan, terwijl je weet dat ze binnen een paar jaar weer hard nodig zijn.''

Draconisch

Vooral in de informatietechnologie (IT), administratie, catering, onderhoud en onder verpleegkundigen zullen banen verdwijnen. Daar gaat het vaak om zzp'ers en flexwerkers.

Minister Schippers liet afgelopen zomer weten ongeveer 600 miljoen euro te willen bezuinigen op de geestelijke gezondheidszorg. De GGZ noemde deze maatregel eerder 'draconisch'.

Wachtlijsten

Barth vreest voor de gevolgen van het banenverlies. ''De wachtlijsten zullen langer worden. In combinatie met de verhoogde eigen bijdrage in de ggz kan dat tot ongewenste situaties lijden.

De laatste jaren hebben we bijvoorbeeld veel daklozen en verslaafden van straat weten te halen, waardoor de veiligheid in de steden omhoog ging. Het gevaar dreigt dat deze mensen nu weer op straat terechtkomen, met alle gevolgen van dien.''

PvdA

De PvdA  laat donderdag weten ontsteld te zijn over het banenverlies. Volgens Lea Bouwmeester is er nu al een tekort aan goed opgeleid personeel om verwarde mensen te behandelen.

De zorg moet juist nog verbeteren, stelt het Kamerlid. ''Maar voor mensen met een geestelijke ziekte is geen plek en zeker geen geld en personeel!'' Volgens Bouwmeester wordt het kabinet intussen 'werkloosheidskampioen'.