AMSTERDAM - Het kabinet moet werk maken van de geleidelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Dat heeft topman Ronald Gerritse van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) woensdag gezegd in een interview met RTLZ.

Volgens Gerritse maakt de relatief grote omvang van de private schuld Nederland kwetsbaar, zeker in een tijd waarin de huizenprijzen dalen en onzekerheden rond werk en inkomen toenemen.

De hypotheekrenteaftrek draagt bij aan die hoge private schuld doordat de overheid het zo makkelijker en goedkoper maakt voor burgers om geld te lenen voor de aanschaf van een woning.

Afschaffing of beperking van de hypotheekrenteaftrek ligt echter zeer gevoelig, mede omdat alleen al erover praten de markt onrustig zou maken.

Taboe doorbreken

Gerritse vindt dat het kabinet het taboe moet doorbreken. ''Ik denk dat het een illusie is om te denken dat je bijdraagt aan rust door een probleem maar te verzwijgen'', zei hij. Het kabinet kan volgens hem beter duidelijkheid verschaffen.

De AFM is niet de eerste toezichthouder waarvan de topman zich uitspreekt voor aanpak van de hypotheekrenteaftrek. Eerder pleitte president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) daar al voor. Ook hij wees op de risico's die Nederland loopt als gevolg van de hoge private schuld.