NAARDEN - Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) stelt zeven oud-commissarissen van woningcorporatie SGBB aansprakelijk voor 39 miljoen euro.

Het fonds, dat financieel toezicht houdt op woningcorporaties, betaalde dat bedrag als saneringssteun aan de corporatie, die woningen bouwt voor senioren.

Dat zei directeur Jan van der Moolen van het CFV dinsdagavond in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

De SGBB - Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden - raakte in problemen, nadat de Raad van Commissarissen jaren achtereen te ambitieuze bouwplannen van de directeur goedkeurde.

Achteraf bleek de directeur veelal zaken te doen met een bevriende zakenpartner. Tegen de directeur en een aantal andere betrokkenen loopt momenteel een strafzaak.

Signaal

Het CFV betaalde in 2009 39 miljoen om het bedrijf overeind te houden. ''Wij hebben geld uit de corporatiesector moeten halen om SGBB te kunnen betalen, daarom willen we het nu terughalen.

Ten tweede geldt dit ook als signaal, dat je als commissaris hier niet zomaar mee weg kunt komen. De verantwoordelijkheid heeft ook een keerzijde'', zei Van der Moolen. Het is voor het eerst dat het fonds commissarissen aansprakelijk stelt.

Verklaring

In een verklaring op de website van Nieuwsuur laten de toenmalige commissarissen weten dat ze nooit signalen van het CFV hebben gehad over een dreigend faillissement bij het doorzetten van het woningbouwprogramma.

''Een dergelijke bewering is pertinent onwaar'', zeggen ze. ''De actie van CFV heeft kennelijk tot doel om een daad te stellen tegen onvoldoende functionerende toezichthouders. Die actie is niet gerechtvaardigd jegens de leden van de Raad van Toezicht bij SGBB'', aldus de commissarissen.