AMSTERDAM - Architecten, ingenieurs, bouwbedrijven, installateurs en schilders zijn pessimistisch over het komende kwartaal.

De bouw verwacht over de volle breedte een krimp in omzet, orders en werkgelegenheid.

Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw. Het onderzoek wordt twee keer per jaar uitgevoerd onder 1500 bedrijven in de bouwsector.

Een halfjaar geleden had een meerderheid van deze bedrijven nog de hoop dat de conjunctuur zou aantrekken. Nu verwacht 42 procent een omzetdaling en slechts 22 procent een stijging van de omzet.

Minder werk

De sectoren verschillen onderling licht. Architecten en ingenieursbureaus hadden in het afgelopen half jaar flink minder werk. De helft verwacht daarnaast in de komende periode een omzetdaling. Een groot deel van de architectenbureaus verwacht het personeelsbestand te moeten inkrimpen.

Bouwbedrijven, schilders en onderhoudsbedrijven zagen hun werkvoorraad in de afgelopen zes maanden slechts licht dalen. Rond de veertig procent van hen verwacht dat hun omzet de komende periode daalt.

Onder installatiebedrijven zijn nog de meeste optimisten te vinden. Eenderde van de installateurs verwacht in het komende jaar meer om te zetten.