AMSTERDAM - Wanneer de private sector gaat bijdragen aan noodfondsen zoals het Europese noodfonds EFSF, gaat dat op basis van regels zoals die ook gelden voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Dat stelt president van de Europese Commissie José Manuel Barroso dinsdag.

Barroso geeft daarbij aan dat investeerders tevreden moeten zijn met deze toezegging, ook al wordt het vorige week gesloten akkoord maar door 26 in plaats van 27 landen gesteund.

Groot-Brittannië bracht vorige week als enige een veto uit tegen een algehele verdragsverandering en steunt ook het intergouvernementele akkoord wat er nu ligt niet.

27 min

"Dit is geen akkoord van 17 plus (eurozone lidstaten) maar een overeenkomst van 27 min", zegt Barroso. Hij geeft ook aan dat het niet mogelijk was om een compromis te sluiten met Groot-Brittannië om zo alle landen binnen de Europese Unie achter het plan te krijgen.

Regeringsleiders in de eurozone kwamen vorige week tijdens de Eurotop overeen dat er via de Europese centrale banken zo'n tweehonderd miljard euro geleend zal worden aan het IMF om zo de schuldencrisis in de regio te kunnen bestrijden.

Daarnaast zou in het noodfonds zo'n vijfhonderd miljard euro moeten worden gewaarborgd. Hiervan zou een deel uit de private sector komen.

ECB

Volgens Barroso zou het noodfonds zo snel mogelijk in gebruik gesteld moeten worden. Hij ziet daarbij een grote rol weggelegd voor de Europese Centrale Bank als toezichthouder. In het voorjaar zal verder gekeken worden hoe een verdere begrotingsintegratie binnen de eurozone vormgegeven kan worden.

Lees meer over het noodfonds

Lees alles over de schuldencrisis