STRAATSBURG - Het nieuwe verdrag over strengere begrotingsregels dat 26 Europese landen vrijdag overeenkwamen, is er in maart.

Dat zei EU-president Herman Van Rompuy dinsdag tijdens een toespraak voor het Europees Parlement.

''In maart op zijn laatst, zal het begrotingspact ondertekend worden'', aldus Van Rompuy. Volgens de EU-president zal dan ook het onderzoek naar de capaciteit van het permanente noodfonds ESM, nu 500 miljard euro, afgerond zijn.

Onmogelijk

José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, zei dinsdag dat het onmogelijk bleek alle 27 EU-landen op een lijn te krijgen. De eisen van de Britten voor een uitzonderingspositie van de Londense financiële markt zou een forse bedreiging zijn voor de Europese interne markt, aldus Barroso.

Hij waarschuwde dat het te sluiten begrotingspact niet voldoende is om de crisis te slechten, daarvoor moet er ook gewerkt worden aan groei en werkgelegenheid.

Het nieuwe verdrag komt er om de begroting van landen scherper in de gaten te houden, bedoeld om een herhaling van de schuldencrisis in de Europese Unie te voorkomen. Alleen Groot-Brittannië heeft aangegeven het nieuwe verdrag niet te ondertekenen.

Teleurgesteld

De meeste Europarlementariërs reageerden dinsdag teleurgesteld op het vorige week gesloten akkoord. Velen denken dat de uitkomst van de top niet de oplossing is van de crisis. Ook de rol van de Britten kwam uitvoerig aan bod.

Guy Verhofstadt, leider van de liberalen in het Europees Parlement, gelooft dat de Britse premier David Cameron zich snel zal realiseren dat hij de ''grootste blunder van zijn leven'' heeft gemaakt omdat hij in ruil voor zijn veto geen wisselgeld voor Groot-Brittannië heeft binnengehaald.

En zo eindigde hij zijn speech: ''Als je uitgenodigd bent aan tafel. Dan ben je of een gast of je bent een deel van het menu.''

De Britse, eurosceptische, Europarlementariër Nigel Farage verdedigde het ''bescheiden'' standpunt van Groot-Brittannië. ''Jullie zitten op de Titanic, maar wij zitten op een reddingsboot.''

Lees het overzicht van de afspraken op de EU-top

Lees alles over de schuldencrisis