AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de handel in aandelen Swedish Automobile, fabrikant van Saab, stilgelegd in afwachting van een persbericht. Dat heeft de toezichthouder maandag bekendgemaakt.

De Zweedse zakenkrant Dagens Industri meldde eerder op de dag dat Saabtopman Victor Muller mogelijk maandag nog het faillissement van het noodlijdende Zweedse automerk aanvraagt.

Saab staat bij toeleveranciers voor minstens 150 miljoen euro in het krijt en is zijn personeel ook de lonen over november van circa 11 miljoen euro schuldig.

Het bedrijf maakt al sinds april door geldgebrek voor onderdelen geen auto's meer.

Kroonprins

Martin Larsson, rechterhand van topman Victor Muller, verlaat Saab Automobile. Dat bevestigde de Zweedse bedrijfsregistratiedienst Bolagsverket, waar Larssons zijn opstappen maandag officieel aanmeldde.

Larsson werd door Zweedse experts genoemd als mogelijk toekomstig directeur van het noodlijdende Zweedse automerk, als opvolger van Victor Muller.

Muller, tevens baas van Saabs Nederlandse moederbedrijf Swedish Automobile, vormt nu in zijn eentje het gehele Saabbestuur en kan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de minstens 161 miljoen aan schulden die het bedrijf heeft.

Onderweg

Maandagnamiddag meldde Rachel Pang, directeur van het Chinese autobedrijf Youngman, tegen Zweedse journalisten echter dat nieuw geld voor Saab onderweg is. Volgens haar zijn Youngman en Saab nabij een oplossing die de toekomst van het autobedrijf veiligstelt en niet kan afketsen bij General Motors (GM).

Dat zou betekenen dat het Chinese bedrijf afziet van een aanzienlijk belang in Saab. GM is eigenaar van Saabs technologie en wees al meerdere malen eerdere toekomstplannen van Saab af, omdat mogelijke concurrenten dan kunnen beschikken over GM's technologie.

Roerige dag

Het vertrek van Martin Larsson en de uitspraken van de directeur van Youngman komen aan het eind van een roerige dag voor Saab.

Op de Amsterdamse beurs werd de handel in aandelen van Saabs moederbedrijf Swedish Automobile stilgelegd, na geruchten in Zweedse media dat de leiding van Saab mogelijk maandag nog aan de Zweedse rechter zou vragen het faillissement van Saab uit te spreken.

Bij de rechtbank in het Zweedse Vänersborg is zo'n verzoek maandag echter niet ingediend. Bovendien heeft Victor Muller altijd gezegd dat hij nooit zelf het bankroet aanvraagt, ,,omdat er altijd alternatieven zijn''. De Saabtopman was niet bereikbaar voor aanvullend commentaar.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive