LONDEN - De Britse premier David Cameron zal maandagmiddag aan het parlement uitleggen, waarom hij vrijdag tijdens een top van de Europese Unie een Brits veto tegen een nieuw EU-verdrag uitsprak.

Volgens de BBC zal Cameron duidelijk proberen te maken dat zijn handelwijze in het belang is van de financiële instellingen in Londen.

Vermoedelijk zullen de meeste parlementariërs van de Conservatieve Partij het handelen van de premier goedkeuren.

Cameron verzette zich op de EU-top tegen een nieuw verdrag met daarin strengere begrotingsregels voor de lidstaten. De andere landen maakten daarom afspraken zonder de Britten.

Schotland

Schotland gaf zondag al aan boos te zijn over het Britse veto. De Schotse premier Alex Salmond beschuldigde Cameron er maandag van dat hij de Schotse belangen heeft geschaad.

In een boze brief stelde de Schotse nationalist dat Cameron eerst de eigen autoriteiten had moeten raadplegen, waaronder die in Schotland.

''Cameron verknalt de hele relatie met de EU zonder te overleggen met zijn vicepremier en de regionale regeringen'', foeterde Salmond.

Vicepremier

Vicepremier Nick Clegg van de Liberaal-Democratische Partij, coalitiegenoot van de Conservatieven, noemde het zondag teleurstellend dat de Britten niet meedoen aan nieuwe begrotingsregels van de EU.

"Groot-Brittannië kan op den duur worden geïsoleerd en gemarginaliseerd'', zei Clegg.