LONDEN - De staatsobligaties van EU-landen blijven onder druk staan door een gebrek aan doorslaggevende maatregelen om de schuldencrisis te bezweren.

Dat stelt kredietboordelaar Moody's maandag. Moody's gaat de kredietbeoordelingen van alle EU-landen op korte termijn heroverwegen.

Volgens Moody's biedt het akkoord van de EU-top van vorige week weinig nieuwe maatregelen en blijven de risico's voor de cohesie van de eurozone toenemen.

Als de omstandigheden op de geldmarkten binnen afzienbare tijd niet stabiliseren, kunnen de ratings van alle EU-landen worden herzien, aldus Moody's.

'Acute ontwrichting'

De kredietbeoordelaar wil in het eerste kwartaal van 2012 een besluit nemen over de ratings. Eerder dreigde een andere kredietbeoordelaar, Standard & Poor's, met een afwaardering van de kredietwaardigheid van 15 van de 17 eurolanden.

Moody's stelt dat de eurozone en de gehele EU gevoelig blijven voor verdere schokken en dat de crisis zich in een kritieke en volatiele staat bevindt. De markten voor staatsleningen blijven volgens Moody's nog steeds vatbaar voor ''acute ontwrichting'' die voor beleidsmakers steeds moeilijker wordt om onder controle te houden.

De EU-landen kwamen vorige week strengere afspraken overeen over de overheidsfinanciën van lidstaten en plannen om automatische sancties op te leggen aan landen die de begrotingsregels overtreden.

Moody's blijft er nog wel op rekenen dat de eurozone intact blijft. De kredietbeoordelaar waarschuwde echter dat de trage aanpak van de crisis de kans vergroot dat bijvoorbeeld meerdere eurolanden failliet gaan en landen uit de eurozone vertrekken.