AMSTERDAM - De Europese Unie zal Iran zeker geen oliesancties opleggen omdat de maatregel de wereldwijde oliemarkt zal verstoren. Dat stelt Rostam Qasemi, de Iraanse minister van Olie.

"Ons beleid is er een van duurzame olieaanvoer naar Europa", zei Qasemi volgens persbureau Reuters op een persconferentie. "Iran is een grote olieproducent en eventuele sancties op onze olie-export zouden schadelijk zijn voor de wereldwijde markt."

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ramin Mehmanparast zei vorige week ook dat een olieboycot een verwoestend effect zou hebben op de fragiele wereldeconomie.

Vorige week besloten de Europese ministers van Buitenlandse Zaken om de sancties tegen Iran aan te scherpen. Volgens diplomaten ligt een ban van Iraanse olie in Europa ter discussie. Vooral Frankrijk, samen met Groot-Brittannië en Duitsland, wil een olieboycot. Griekenland heeft zich daartegen verzet.

Vervanging

Volgens Qasemi zal de economie in het land geen schade ondervinden van de sancties. Iran is de tweede olieproducent van de OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen. Het land voert 2,6 miljoen vaten olie per dag uit. “We hebben geen probleem om een vervanging voor de Europese markt te vinden”, waarschuwde de ministervan Olie. 'We kunnen die markt gemakkelijk vervangen."

De sancties tegen Iran werden aangescherpt na de verschijning van een VN-rapport waarin staat dat het tests heeft uitgevoerd voor de ontwikkeling van een kernwapen. Teheran zegt dat het zijn nucleaire programma alleen voor vreedzame doeleinden gebruikt.