LONDEN - De Britse vicepremier Nick Clegg is niet te spreken over de uitkomsten van de Europese economische top donderdag in Brussel.

Dat Groot-Brittannië niet meedoet aan nieuwe begrotingsregels is "teleurstellend'' en "slecht voor het land''. Groot-Brittannië kan op den duur worden "geïsoleerd en gemarginaliseerd''. Dat heeft Clegg zondag gezegd op de BBC.

Cleggs mening wordt niet gedeeld door de conservatieve minister van Buitenlandse Zaken William Hague. "Ik ben het er niet mee eens dat we in een isolement komen'', zei hij tegen de zender Sky News.

Het meningsverschil betekent echter niet dat de regering dreigt te vallen, benadrukt Clegg. "Dat zou een economische ramp voor het land inluiden, in een tijd van grote economische onzekerheid''.

De kritische uitspraken staan lijnrecht tegenover Cleggs eerste reactie op de EU-top. Afgelopen vrijdag noemde hij de Britse positie nog redelijk en bescheiden.

EU

Clegg leidt de Liberaal-Democratische Partij. Die vormt een regeringscoalitie met de Conservatieve Partij van premier David Cameron. De conservatieven zijn eurosceptischer dan de liberalen, tot onvrede van Clegg. "Als Groot-Brittannië de EU verlaat, zal Washington ons zien als irrelevant, als een pygmee in de wereld. Ik wil dat we rechtop lopen en leiden in de wereld'', liet hij zondag weten.

Lees hier alles over de schuldencisis