AMSTERDAM – Het lang verwachte rapport over de neergang van Royal Bank of Scotland (RBS) zal naar verwachting met de vinger wijzen naar voormalig premier Gordon Brown.

Brown was degene die maande tot beperkte regelgeving in de financiële sector. Dat schrijft de Sunday Times dit weekeinde.

Het onderzoeksrapport van de Financial Services Authority (FSA) verschijnt maandag, nadat het een aantal keer werd uitgesteld. Het is erop gericht vast te stellen of in de aanloop naar de financiële crisis regels zijn overtreden door RBS.

Het 487 pagina’s tellende document zal ook beschuldigende woorden spreken over voormalig bestuurder Fred Goodwin en een reeks ernstige financiële fouten van de banken weergeven, die uiteindelijk leidden tot de ondergang van de bank en de omvangrijke kapitaalinjectie door de Britse overheid in oktober 2008.

Optimistisch

De onderzoekers van de Financial Services Authority (FSA) zullen volgens de krant schrijven dat het bestuur te optimistisch was over de financiële positie van RBS.

Daardoor keurden zij de overname van bijna 50 miljard pond van het Nederlandse ABN Amro goed en besloten ze niet over te gaan tot prijzige hedges vanwege blootstelling aan risicovolle hypotheken.

Bewijsstuk

Ook zal de beurswaakhond kritiek uiten op het beperkte boekhoudkundig onderzoek dat RBS uitvoerde voor de grootste en meest ingewikkelde bankentransactie in de geschiedenis.

De Sunday Telegraph stelt dat het rapport van de FSA een belangrijk bewijsstuk zal vormen in de huidige discussie over het toezicht door de Bank of England.