DEN HAAG - Toen Nederland in het najaar van 2008 de Nederlandse delen van ABN Amro en Fortis kocht voor 16,8 miljard euro, was het ministerie van Financiën niet op de hoogte dat er later nog eens een bedrag in de activiteiten gestoken moest worden van in elk geval 6,5 miljard euro.

Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag bij de parlementaire enquêtecommissie die de kredietcrisis onderzoekt.

Volgens De Jager had zakenbank Lazard, ingehuurd als adviseur, niet gewezen op een tegenvaller wegens de afschrijving van zogeheten goodwill in een later stadium.

Voor de nationalisatie was ABN Amro overgenomen door Fortis. Dat bedrijf had te veel betaald voor die overname (24 miljard euro).

Nationalisatie

Na de nationalisatie moest dat gecorrigeerd worden door toenmalig minister van Financiën Wouter Bos, anders waren jaarrekeningen niet goedgekeurd. Het ging om een bedrag van 6,5 miljard euro.

De Jager, destijds staatssecretaris van Financiën: ''Mij is verteld dat betrokkenen van het ministerie die kennis toen niet hadden.''