BRUSSEL - De landen van de Europese Unie hebben besloten tot veel strengere begrotingsregels in de strijd tegen de schuldencrisis.

Dat meldde de woordvoerder van Europees president Herman Van Rompuy donderdagavond op de Europese top in Brussel.

Het is nog onderwerp van discussie hoe dat zogeheten begrotingspakt vorm moet krijgen, benadrukte de zegsman.

Zo is het nog onduidelijk hoe en door wie automatische sancties moeten worden opgelegd. De straffen zouden door een meerderheid van de lidstaten kunnen worden geblokkeerd.

Verplicht

Het begrotingspakt verplicht landen ook tot een ''schuldenrem'', waardoor zij zich niet meer ongebreideld in de schulden kunnen steken. Zij moeten dat in de grondwet vastleggen.

Overeenstemming is er nog niet over het permanente noodfonds ESM dat volgens de conceptteksten al medio 2012 actief moet zijn, een jaar eerder dan gepland. Op tafel ligt een voorstel waarbij het ESM een banklicentie krijgt en daarmee toegang heeft tot de schatkist van de Europese Centrale Bank.

Noodfondsen

In tegenstelling tot eerdere afspraken vervangt het ESM niet meteen het tijdelijke noodfonds EFSF. Daardoor zullen de twee noodfondsen een jaar naast elkaar bestaan.

Gaan landen alsnog over de schreef, dan kunnen ze dus straffen tegemoet zien. Een zogeheten gekwalificeerde meerderheid is dan nodig om deze tegen te houden, aldus de concepttekst. Volgens de huidige verdragen moet alles unaniem worden besloten.

Of en hoe de leiders het Europees Verdrag ingrijpend gaan veranderen, is nog onduidelijk. Meerdere landen, waaronder Groot-Brittannië en Zweden, zijn hier geen voorstander van.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier

Vijf vragen over de Eurotop