Over 2000 boekte het bedrijf nog een nettowinst van 63 miljoen euro bij een omzet van 2,6 miljard euro

AMSTERDAM - Stork

Bekijk video

Per aandeel komt het verlies uit op 0,24 euro. Dit resultaat is minder slecht dan de gemiddelde verwachting van analisten. Over maakte Stork 1,91 euro winst per aandeel.

11 september

De economische teruggang, een getroffen voorziening voor desinvesteringen en hogere aanloopkosten voor luchtvaartprogramma's zijn volgens Stork verantwoordelijk voor het nettoverlies.

Tot november vorig jaar dacht het industriële concern over 2001 nog quitte te spelen. Maar het moest deze verwachting losgelaten, toen de economische omstandigheden verder verslechterden als gevolg van de aanslagen op 11 september in de Verenigde Staten.

In reactie op de economische stagnatie die optrad na de aanslagen op 11 september in de VS besloot het bedrijf onder andere de capaciteit van de groepen Aerospace en Textile Printing aan te passen. Ook zette het verliesgevende activiteiten voor de telecomindustrie stop.

Weer winst in 2002

Die maatregelen, waarbij enkele honderden banen werden geschrapt, en "verdere verbeteringsacties" in 2002 wettigen de verwachting dat Stork in 2002 weer winstgevend zal zijn, aldus de raad van bestuur in een verklaring.

De doelstellingen voor 2005 zijn echter losgelaten. Voor die langere termijn mikte het concern op een omzet van circa 3,2 miljoen euro en een winst van ongeveer 7 procent van de omzet. "Door de economische ontwikkelingen en toegenomen onzekerheid kunnen in deze fase geen nieuwe concrete doelstellingen voor groei en nettorendement worden afgegeven."

Stork zal de salarissen van alle groepsdirecteuren en van alle leden van de raad van bestuur voor 2002 bevriezen. Hiertoe is "gelet op de omstandigheden" besloten.