DEN HAAG - Eurocommissaris Neelie Kroes vindt de kritiek onterecht dat de opstelling van de Europese Commissie zou hebben bijgedragen aan de val van het Fortis-concern.

Voormalig vicevoorzitter van Fortis, Jan-Michiel Hessels, had die beschuldiging eerder geuit tijdens zijn verhoor bij de parlementaire enquêtecommissie.

Kroes noemde dat woensdag bij haar verhoor ''een jij-bak''. Ze wees erop dat Hessels sinds 2001 betrokken was bij Fortis en dus eerst naar zichzelf dient te kijken.

In haar ogen schuift Hessels de Europese Commissie onterecht de zwartepiet toe.

Geen spijt

Kroes liet merken nergens spijt van te hebben.

ING moest zich gaan splitsen in een bank en verzekeraar, de Amerikaanse internetbank ING Direct afstoten en de Westland Utrecht Bank verkopen. ABN Amro moest de Hollandsche Bank Unie (HBU) van de hand doen, en dat gebeurde met een zwaar verlies door die te verkopen aan Deutsche Bank.

Kroes had de parlementaire enquêtecommissie al in een brief laten weten dat ze niet alles kon vertellen omdat ze gehouden is aan vertrouwelijkheid en omdat er nog zaken onder de rechter zijn.

Staatssteun

De enquêtecommissie wilde onder meer weten waarom staatssteun in Frankrijk niet leidde tot zware maatregelen voor de banken en welke alternatieven overwogen zijn bij de banken in ons land.

Volgens Kroes ging het in Frankrijk bij de staatssteun om een algemene regeling en koos Nederland daar niet voor. ''De een werd niet vriendelijker aangepakt dan de ander",' zei zij. In Frankrijk ging de steun aan de afzonderlijke banken minder ver dan In Nederland.

Voorstellen

Kroes had als eurocommissaris mededinging de taak om te voorkomen dat staatssteun zou leiden tot oneerlijke concurrentie. Ze wees erop dat het aan de regeringen is om met voorstellen te komen over de maatregelen die dat moeten voorkomen. De Europese Commissie toetst die vervolgens.

Over ABN Amro zei zij dat de integratie van deze bank in ons land met de onderdelen van Fortis ertoe zou leiden dat het midden- en kleinbedrijf nog maar weinig te kiezen zou hebben als het bij een bank aanklopt. Ze vindt de verkoop van HBU nog steeds terecht.

Neelie Kroes bij Commissie De Wit