GENEVE - De luchtvaartsector wereldwijd zal volgend jaar een totale nettowinst boeken van 3,5 miljard dollar.

Dat staat in de jongste prognose van de internationale brancheorganisatie IATA, die eerder nog uitging van een winst van 4,9 miljard dollar.

De Europese schuldencrisis en de gevolgen daarvan voor de wereldwijde economie vormen volgend jaar de grootste bedreiging voor de winstgevendheid van luchtvaartmaatschappijen, zei topman Tony Tyler van de IATA woensdag.

Als de crisis escaleert en Europa in een recessie zakt, kan de gehele sector diep in de rode cijfers belanden, waarschuwde hij.

Winstverwachting

De winstverwachting van de IATA voor dit jaar blijft staan op 6,9 miljard dollar. Dat komt neer op een winstmarge van 1,2 procent. Volgens Tyler blijkt daaruit maar weer hoe moeilijk het is om met vliegen geld te verdienen.

Vooral Europese vliegbedrijven zitten in de hoek waar de klappen vallen. Zij zullen volgend jaar vrijwel zeker in de verliezen duiken. Maar ook elders op de wereld zullen luchtvaartmaatschappijen hard moeten werken om onder de streep iets over te houden, zei Tyler. Hij noemde de situatie waarin de sector momenteel verkeert ''verre van gezond''.