DEN HAAG - Vliegveld Lelystad mag niet uitbreiden op de manier die het kabinet voor ogen heeft.

De Raad van State heeft een besluit van de betrokken ministers over het ombouwen van Lelystad Airport tot zakelijke luchthaven vernietigd.

De Raad deed woensdag uitspraak in een zaak die door tien partijen was aangespannen.

In oktober 2009 presenteerden de toenmalige ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM uitgebreide plannen voor de ontwikkeling van de luchthaven.

Naast het inzetten op meer zakelijk verkeer, moeten de start- en landingsbaan op termijn worden verlengd zodat ook grotere vliegtuigen de luchthaven kunnen bereiken. Ook is de ambitie Europese lijndiensten van Schiphol te verplaatsen naar Lelystad Airport.

Gemeentebesturen

Tegen het besluit van het kabinet maakten tien partijen bezwaar, waaronder de gemeentebesturen van Dronten en Zeewolde, de belangenvereniging Almere-Hout en een groot aantal agrarische ondernemers uit de provincie Flevoland.

De Raad van State heeft de plannen getoetst aan de luchtvaartwet en geoordeeld dat de onderbouwing van de gewenste uitbreiding daarmee in strijd is.

Het grootste bezwaar van de raad is dat in het besluit van de ministers de exacte vliegroutes niet vastliggen. De gevolgen voor bijvoorbeeld omliggende agrarische bedrijven en het milieu zijn daarom niet in te schatten.

Nieuw besluit

Om de verdere ontwikkeling van luchthaven Lelystad mogelijk te maken, is een nieuw besluit nodig, aldus de raad. In het belang van de luchthaven heeft de Raad van State bepaald dat Lelystad Airport tot die tijd in de huidige omvang in werking mag zijn.

In 2003, 2005 en 2007 vernietigde de raad ook al plannen voor de uitbreiding van de luchthaven in Flevoland.

Schiphol Group

De Schiphol Group, eigenaar van Vliegveld Lelystad, is teleurgesteld dat de Raad van State een besluit over de uitbreiding van de Lelystadse luchthaven woensdag heeft vernietigd. Dat liet het bedrijf in een verklaring weten.

''De directie is teleurgesteld over de uitspraak omdat dit een gefaseerde ontwikkeling van Lelystad Airport op korte termijn onmogelijk maakt', aldus de reactie van het bedrijf. De Schiphol Group vreest voor vertraging van afspraken die met betrokken partijen zijn gemaakt.

Provincie Flevoland

Lelystad en de provincie Flevoland zien kansen in de uitspraak van de Raad van State over Vliegveld Lelystad.

De raad vernietigde een besluit over de uitbreiding van de luchthaven, omdat het ministerie van Infrastructuur en Milieu onder meer onvoldoende informatie kon geven over gefaseerde ontwikkeling van het vliegveld en toekomstige vliegroutes.

Lelystad en Flevoland zien de uitspraak als een extra stimulans voor het ministerie om snel met duidelijkheid te komen over de toekomst van de luchthaven.