AMSTERDAM - Kredietbeoordelaars krijgen bezoek van de Europese waakhond voor de financiële markten, ESMA.

Dat bevestigt de toezichthouder woensdag naar aanleiding van berichtgeving door persbureau Reuters.

Dit jaar hebben in totaal 15 beoordelaars toestemming gekregen om in Europa kredietbeoordelingen af te geven over onder meer de kredietwaardigheid van landen en banken.

Na het verstrekken van die licentie is het nu tijd voor extra toezicht, zegt een woordvoerder van ESMA. Standard & Poor's (S&P), Fitch en Moody's - de 'grote drie' - krijgen daarbij als eerste bezoek van de waakhond, "mogelijk al voor de kerst".

Volgens de zegsman houdt het onderzoek geen verband met de eurocrisis en de omstreden rol die beoordelaars daarin spelen. "Dit is onderdeel van het lopende toezicht", aldus de woordvoerder.

Afwaardering

Afgelopen maandag kondigde Standard & Poor's een mogelijke 'downgrade' aan van 15 eurolanden. Een direct gevolg daarvan kan zijn dat een land meer moet betalen om geld te lenen.

In april velt ESMA een oordeel over de 15 kredietbeoordelaars. Daarbij wordt onder meer gekeken of er geen sprake is van belangenverstrengeling en hoe hun beoordelingen tot stand komen. "Maar we zullen hun al afgegeven beoordelingen niet in twijfel trekken", benadrukt de zegsman.

Vergunning

Mochten er overtredingen geconstateerd worden dan heeft ESMA de bevoegdheid om boetes uit te delen of, in het ergste geval, een vergunning af te pakken.

Een Europese kredietbeoordelaar is volgens de woordvoerder nog niet in zicht, "maar meer concurrentie heeft de voorkeur".

De Europese Commissie kwam vorige maand met voorstellen die ervoor moeten zorgen dat de financiële sector minder 'blind' vaart op de oordelen van bedrijven als Standard & Poor's. "We moeten onze afhankelijkheid van hen verminderen", stelde eurocommissaris Michel Barnier.

Het meest omstreden punt bij Barniers voorstellen is het aansprakelijk stellen van beoordelaars die in de fout gaan. Investeerders die hiervan de dupe worden kunnen dan naar een nationale rechtbank stappen om hun schade te verhalen.