ZEEWOLDE - Curator Guy Lofalk wil de vrijwillige reorganisatie bij het noodlijdende Zweedse Saab beëindigen. Dat heeft moederbedrijf Swedish Automobile woensdag bekendgemaakt.

Een reden voor het stopzetten van de reorganisatie is niet gegeven. Topman Victor Muller van Swedish Automobile was niet direct bereikbaar voor commentaar.

De reorganisatie gaf Saab tot nu toe bescherming tegen zijn schuldeisers. Volgens Swan hebben Saab en zijn schuldeisers nu 5 tot 6 dagen om hun standpunten aan de rechter voor te leggen.

Het bestuur van Saab benadrukt dat het gesprekken blijft voeren met het Chinese Youngman over de mogelijkheid tot een financiële bijdrage voor het betalen van onder meer de lonen. Er zou naar verluidt ook weer gesproken worden met het eveneens Chinese Pang Da.

Vakbonden

Drie Zweedse vakbonden vragen het noodlijdende Saab zo snel mogelijk de lonen over november over te maken. Ze hebben een officiële aanmaning daartoe naar het bedrijf gestuurd.

IF Metall heeft Saab geen verzoek gedaan. De grootste bond wil eerst wachten of er nog een oplossing komt voor de automaker, eigendom van het Nederlandse Swedish Automobile.

''Het ziet er heel erg somber uit voor Saab'', zo constateerde een woordvoerder van het Zweedse ministerie van Economische Zaken in een reactie op de ontwikkelingen bij het bedrijf.