NEW YORK - Aanhoudende bezorgdheid over de boekhouding bij Amerikaanse bedrijven heeft dinsdag de koersen op de effectenbeurs in New York verder omlaag gedrukt. De Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 159,2 punten (1,6 procent) op 9743,8.

De index van de Nasdaq-beurs, waar vooral technologiefondsen zijn genoteerd, zakte met 55,4 punten (3,1 procent) tot 1749,9. De Dow en Nasdaq sloten de vorige handelsdag, vrijdag, ook al lager, respectievelijk 1 en 2 procent.

Grote verliezers waren dinsdag financiële ondernemingen zoals Citigroup (4,3 procent) en JP Morgan Chase and Co (3,4 procent). Ook IBM werd door beleggers afgestraft (-3,3 procent). De computerfabrikant had aangekondigd gedetailleerde financiële gegevens te overleggen, na kritiek dat het een verkoopopbrengst van miljoen dollar onvoldoende bekend had gemaakt.

Zowel Citigroup als JP Morgan Chase and Co zijn in verband gebracht met Enron, het bedrijf dat haar schulden op spectaculaire wijze had weggemoffeld. Sindsdien zijn investeerders huiverig voor bedrijven met schulden en onduidelijke boekhoudingen.

Opmerkelijk

Opmerkelijk in dit verband is het koersverloop van Juniper Networks. Tegen dit bedrijf is dinsdag een zaak aangespannen door aandeelhouders omdat de tweedekwartaalcijfers van vorig jaar misleidend zouden zijn. Desalniettemin bleef het koersverlies dinsdag beperkt tot 1,7 procent. Het bedrijf stond het grootste deel van de dag zelfs iets op winst.

Op de valutamarkt in New York ging de koers van de euro nog wat verder omhoog. Aan het eind van de handel werd 0,8764 dollar genoteerd na een slot van 0,8755 in Amsterdam.