CHICAGO - General Motors (GM) kan nog steeds niet akkoord gaan met de verkoop van Saab aan Chinese investeerders, ondanks het voorstel voor een nieuwe eigendomsstructuur waarbij een Chinese bank betrokken zou zijn.

Dat liet General Motors, dat nog aandeelhouder is bij Saab, dinsdag weten.

''Wij hebben de nieuwe voorstellen van Saab bekeken. Daarin staat niets wat het standpunt van General Motors verandert. Wij kunnen deze transactie niet ondersteunen'', aldus een woordvoerder van GM.

De afwijzing van GM lijkt een faillissement van Saab dichterbij te brengen. Topman Victor Muller van moederbedrijf Swedish Automobile liet echter in een korte reactie weten ''dat er altijd een plan B bestaat''.

Faillissement

Muller heeft de afgelopen maanden Saab geprobeerd van een dreigend faillissement te redden, waarbij een aantal keer de redding nabij leek, maar later toch niet uitvoerbaar bleek te zijn.

Swedish Automobile sloot dit najaar een overeenkomst met de Chinese bedrijven Pang Da en Youngman over de overname van Saab.

GM maakte echter bezwaren omdat de deal de concurrentiepositie van GM in China zou belasten. Het nieuwste voorstel zou ook een Chinese bank bij de overeenkomst betrekken, maar dat blijkt voor GM nu niets uit te maken.