BRUSSEL - Er is maar een beperkte Europese verdragswijziging nodig om binnen de eurozone meer begrotingsdiscipline te krijgen.

Dat stelt EU-president Herman Van Rompuy in een rapport, in handen van persbureau Reuters, dat tijdens de Europese top donderdag en vrijdag door de Europese regeringsleiders zal worden besproken.

Van Rompuy hamert op het creëren van een ''echte economische unie''. Het is volgens de EU-president cruciaal om de geloofwaardigheid van de budgettaire regels voor tekorten en schulden te verbeteren en deze volledig na te leven.

Haast

De EU-president wil haast maken met de verdragswijziging zodat de eurozone sneller striktere budgettaire regels kan toepassen.

De veranderingen aan het Europees verdrag die Van Rompuy voorstelt, hoeven volgens hem niet eerst door de parlementen van de lidstaten geratificeerd worden. ''Deze procedure kan dus leiden tot snelle en significante veranderingen.''

Noodfonds

In het rapport stelt Van Rompuy ook voor om het permanente Europees noodfonds (ESM) een banklicentie te geven. Zo kan het fonds een beroep doen op de grote geldvoorraden van de Europese Centrale Bank.

Daarnaast stelt de EU-president voor om de capaciteit van het fonds (500 miljard euro) te herzien. 

Het permanente noodfonds moet halverwege 2012 het tijdelijke noodfonds gaan vervangen. Er werd een noodfonds opgericht om met schulden overladen landen financieel bij te staan.

Maar juridisch gesproken druist de oprichting van dit tijdelijke noodfonds in tegen Europese verdragen. De oprichting van een permanent fonds moet deze 'illegaliteit' beëindigen.

Geen slecht idee

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) vindt een beperkte Europese verdragswijziging ''geen slecht idee'' om binnen de eurozone meer begrotingsdiscipline te krijgen. Voor Nederland gaat het er volgens hem om dat dit wordt bereikt en niet de manier waarop.

Dat zei De Jager dinsdagavond in het tv-programma Nieuwsuur. Hij wees erop dat sommige landen veel tijd zullen nemen als er een volledige verdragswijziging komt.

''In deze crisis hebben we niet zoveel tijd. We moeten snel en daadkrachtig maatregelen nemen. En als we nou juridisch net zulke sterke afspraken kunnen neerleggen via een beperkte snelle verdragswijziging, dan is dat natuurlijk prima'', zei de minister.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier