AMSTERDAM - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's houdt ook de kredietstatus tegen het licht van het noodfonds voor eurolanden met betalingsproblemen (EFSF).

Mogelijk leidt dat tot een afwaardering.

Dat meldde S&P dinsdag, nog geen dag nadat het bureau bekend had gemaakt dat een verlaging van de ratings van nagenoeg alle eurolanden tot de mogelijkheden behoort.

Het noodfonds, dat nu nog de hoogst haalbare AAA-rating heeft, werd vorig jaar in het leven geroepen omdat de 17 landen waar met de euro wordt betaald afzonderlijk niet in staat bleken in hun financieringsbehoefte te voorzien.

Als de kredietwaardigheid van de eurolanden zelf ter discussie staat, moet dat volgens S&P ook gelden voor het fonds dat zij gezamenlijk hebben opgezet.

Nederland

De waarschuwing van kredietbeoordelaar Standard & Poor's aan het adres van Nederland en veertien andere eurolanden is ''een steuntje in de rug'' om later deze week in Brussel spijkers met koppen te slaan bij de aanpak van de schuldencrisis.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei dat dinsdag in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z. Hij wilde niet ingaan op de vraag of de kredietbeoordelaar 'politiek' bedrijft met de timing van de waarschuwing. Het lijkt er wel op dat die timing te maken heeft met de aanstaande top van Europese regeringsleiders, aldus De Jager.

Oplossing

''Ik zie het als ondersteuning van het beleid dat Nederland vindt dat er op korte termijn een oplossing voor de schuldencrisis moet komen'', aldus De Jager. Inhoudelijk wilde hij niet op de waarschuwing ingaan.

De opstelling van S&P bewijst volgens De Jager dat heel Europa geraakt kan worden door de crisis. Hij zei dat er ''extreem veel vertrouwen'' is in de financiële positie van ons land.